| Forum IRC / IRC 2007 / IPv6 -- Problem z polaczeniami... |
| Autor | Wiadomość |
| undef |
Posted: 3 Kwi 2007 15:35:04
|
| StanisĹaw Halik |
Posted: 4 Kwi 2007 09:01:27
spotkalem sie z dziwnym problemem, nigdy wczesniej nie zdarzylo mi sie
cos podobnego, sytuacja wyglada nastepujaco: Tunnel jest zestawiony poprawnie bo: - moge pingowac inne hosty v6 - wchodzic na strony po v6 via lynx - polaczenia do servera przez v6 sa mozliwe Natomiast problemem jest polaczenie sie do jakiegokolwiek irc servera,
przy polaczeniu irssi wyrzuca access denied tak jakby firewall blokowal polaczenia, a wiem ze nie blokuje bo nie ma zadnych regulek na ten temat, dla potwierdzenia: ip6tables -L Chain INPUT (policy ACCEPT) target prot opt source destination Firewall blokuje, ale nie twĂłj, tylko twojego TB. |
| Adam Wysocki |
Posted: 4 Kwi 2007 09:01:46
- polaczenia do servera przez v6 sa mozliwe
Do serwera. Natomiast problemem jest polaczenie sie do jakiegokolwiek irc servera,
przy polaczeniu irssi wyrzuca access denied tak jakby firewall blokowal polaczenia, Ewidentna bzdura i wprowadzanie mało doświadczonych użytkowników w błąd. Na czym bazujesz pisząc, że komunikat "Access denied" ma jakikolwiek związek z firewallem? dyst. slackware
Chwalisz się, czy przepraszasz? Bo związku z tematem to nie ma żadnego. |
| Marcin Gondek |
Posted: 4 Kwi 2007 09:01:49
spotkalem sie z dziwnym problemem, nigdy wczesniej nie zdarzylo mi sie
cos podobnego, sytuacja wyglada nastepujaco: Tunnel jest zestawiony poprawnie bo: - moge pingowac inne hosty v6 - wchodzic na strony po v6 via lynx - polaczenia do servera przez v6 sa mozliwe Natomiast problemem jest polaczenie sie do jakiegokolwiek irc servera, przy polaczeniu irssi wyrzuca access denied tak jakby firewall blokowal polaczenia, a wiem ze nie blokuje bo nie ma zadnych regulek na ten temat, dla potwierdzenia: ip6tables -L Chain INPUT (policy ACCEPT) target prot opt source destination Chain FORWARD (policy ACCEPT) target prot opt source destination Chain OUTPUT (policy ACCEPT) target prot opt source destination Ma ktos jakis pomysl na ten zonk? Probowalem 2 inne tunnel ciagle to samo... dyst. slackware A wychodzi coĹ faktycznie? tcpdump? |
| Jakub Jankowski |
Posted: 4 Kwi 2007 09:01:53
Witam,
spotkalem sie z dziwnym problemem, nigdy wczesniej nie zdarzylo mi sie cos podobnego, sytuacja wyglada nastepujaco: Tunnel jest zestawiony poprawnie bo: - moge pingowac inne hosty v6 - wchodzic na strony po v6 via lynx - polaczenia do servera przez v6 sa mozliwe Natomiast problemem jest polaczenie sie do jakiegokolwiek irc servera, przy polaczeniu irssi wyrzuca access denied tak jakby firewall blokowal polaczenia Zapewne nie masz I-linii na danym serwerze IRC. |
| Kamil Mroczkowski |
Posted: 4 Kwi 2007 10:23:51
Witam,
spotkalem sie z dziwnym problemem, nigdy wczesniej nie zdarzylo mi sie cos podobnego, sytuacja wyglada nastepujaco: Tunnel jest zestawiony poprawnie bo: - moge pingowac inne hosty v6 - wchodzic na strony po v6 via lynx - polaczenia do servera przez v6 sa mozliwe Natomiast problemem jest polaczenie sie do jakiegokolwiek irc servera, przy polaczeniu irssi wyrzuca access denied tak jakby firewall blokowal polaczenia, a wiem ze nie blokuje bo nie ma zadnych regulek na ten temat, dla potwierdzenia: ip6tables -L Chain INPUT (policy ACCEPT) target prot opt source destination Chain FORWARD (policy ACCEPT) target prot opt source destination Chain OUTPUT (policy ACCEPT) target prot opt source destination Ma ktos jakis pomysl na ten zonk? Probowalem 2 inne tunnel ciagle to samo... dyst. slackware sprobuj polaczyc sie na innych portach oraz na serwery z roznych sieci IRC |
| Adam Wysocki |
Posted: 4 Kwi 2007 17:49:23
Firewall blokuje, ale nie twój, tylko twojego TB.
Bzdura. |
| Krzysztof Kowalik |
Posted: 4 Kwi 2007 22:38:29
Bzdura.
To napiszesz wreszcie, jakie jest rozwiązanie problemu OP i skąd się jego problem bierze, czy będziesz dalej wysyłał debilne i nie wnoszące niczego postingi? |
| Adam Wysocki |
Posted: 5 Kwi 2007 22:47:53
Bzdura.
To napiszesz wreszcie, jakie jest rozwiązanie problemu OP Wskaż gdzie napisałem, że wiem, jakie jest rozwiązanie problemu OP. i skąd się jego problem bierze,
Napisałem już, skąd się nie bierze. Nie ze źle skonfigurowanego firewalla. Gdyby to był źle skonfigurowany firewall, a nie konfiguracja serwera IRC, to klient zwróciłby błąd z strerror(3), a nie Access denied (komunikat od serwera irc). Jeżeli sugerujesz, że komunikat "Access denied" pochodzi od systemu, który nie mógł obejść firewalla, to wskaż, proszę, odpowiadającą mu wartość errno. czy będziesz dalej wysyłał debilne i nie wnoszące niczego postingi?
To że czegoś nie rozumiesz nie znaczy że dla wszystkich jest to "debilne". |
| undef |
Posted: 6 Kwi 2007 10:57:39
Ewidentna bzdura i wprowadzanie mało doświadczonych użytkowników w błąd.
Na czym bazujesz pisząc, że komunikat "Access denied" ma jakikolwiek związek z firewallem? Bo to nie wiadomosc od irc serwera tylko od klienta, komunikaty takie sa wysylane kiedy sa blokowane jakies ulugi, przykladowo z telnetem to samo.. Nie widze co innego moze blokowac niz firewall, a moze Ty wiesz? dyst. slackware Chwalisz się, czy przepraszasz? Bo związku z tematem to nie ma żadnego. Zapobiegam.. |
| undef |
Posted: 6 Kwi 2007 10:57:44
Zapewne nie masz I-linii na danym serwerze IRC.
Zapewne nie to, w chwili zwatpienia uruchumoilem wlasne IRCd, polaczenia ida ale tylko po localhoscie6, zdalnie na wlasne ip6 nie moge sie polaczyc... |
| undef |
Posted: 6 Kwi 2007 10:57:47
Firewall blokuje, ale nie twój, tylko twojego TB.
To chyba jedyne logiczne wyjasnienie.. |
| Piotr KUCHARSKI |
Posted: 6 Kwi 2007 11:00:54
Natomiast problemem jest polaczenie sie do jakiegokolwiek irc servera,
Co mówi telnet krakow6.irc.pl 6667? Jeżeli dostaniesz banner :krakow.irc.pl 020 * :Please wait while we process your connection. to wpisz NICK 0 USER a a a a i przeklej, co dostaniesz w odpowiedzi. p. |
| undef |
Posted: 8 Kwi 2007 09:49:03
Co mówi telnet krakow6.irc.pl 6667?
Trying 2001:16b0:6667::1... telnet: connect to address 2001:16b0:6667::1: Permission denied tak jak i wczesniej mowilem.. telnet tak samo odpowiada jak i irssi :) TO chyba musi broker blokowac, chodz zdawalo mi sie ze ludzie nie maja problemow z BTexact czy Hurricane Electric.. Pozdrawiam... |
| Adam Wysocki |
Posted: 8 Kwi 2007 09:49:15
Bo to nie wiadomosc od irc serwera tylko od klienta,
Na pewno? komunikaty takie sa wysylane kiedy sa blokowane jakies ulugi,
Czyli sugerujesz, że to błąd systemu/biblioteki standardowej C. Jaki numer errno ma na twoim systemie komunikat "Access denied" i czy na 100% tam jest słowo "Access" a nie "Permission"? |
| Adam Wysocki |
Posted: 10 Kwi 2007 02:43:34
telnet: connect to address 2001:16b0:6667::1: Permission denied
tak jak i wczesniej mowilem.. telnet tak samo odpowiada jak i irssi :) Nie. Mówiłeś że "Access". To ewidentna różnica, nie ma komunikatu błędu Access Denied. TO chyba musi broker blokowac,
W takim przypadku (słowo Permission a nie Access) firewall. |
IRC 1997 (1287/6819)
IRC 1996 (40/70)
IRC 1998 (1616/9432)
IRC 1999 (2192/18464)
IRC 2000 (2115/16374)
IRC 2001 (1921/26742)
IRC 2002 (1440/22336)
IRC 2003 (896/13189)
IRC 2004 (537/7284)
IRC 2005 (116/2483)
IRC 2006 (86/1113)