| Forum IRC / IRC 2004 / kilka uwag co do 2.11 |
| << . 1 . 2 . |
| Autor | Wiadomo¶ć |
| Piotr KUCHARSKI |
Posted: 5 Sty 2005 21:22:51
Z tego co mi wiadomo /WHO nick nie zwroci ci poprawnej nazwy serwera.
ircd2.11 wprowadzilo maskowanie serwerow Maskowanie pojawiło się dawno temu, w 2.8 chyba jeszcze. 2.11 wręcz przeciwnie: na poziomie serwera usunęło maskowanie, więc gdyby dodać SID do WHO, to by był SID tego użytkownika, nie huba, który maskuje. p. |
| Grabowski Krzysztof |
Posted: 6 Sty 2005 11:04:29
Maskowanie pojawiło się dawno temu, w 2.8 chyba jeszcze. 2.11 wręcz
przeciwnie: na poziomie serwera usunęło maskowanie, więc gdyby dodać SID do WHO, to by był SID tego użytkownika, nie huba, który maskuje. Na poziomie serwera moze i tak, ale z tego co widze, zwykly, szary uzytkownik sprawdzajac WHO nadal widzi zamaskowane serwery. :lublin.irc.pl 352 KrzychuGA #kanal xxx jakis.host.org *.de xxxx G+ :7 blah :lublin.irc.pl 352 KrzychuGA #kanal xxx jakis.inny.host.cz *.cz xxxxx H+ :5 blah2 Czy te dodatkowe informacji, czyli SID i adres IP uzytkownika zostana dodane do WHO i beda podawane rowniez przy JOIN, czy tez trzeba poczekac lub meczyc sie z obejsciem i innymi moim zdaniem nieefektywnymi metodami pozyskiwania tych danych? |
| Piotr KUCHARSKI |
Posted: 6 Sty 2005 12:52:31
Maskowanie pojawiło się dawno temu, w 2.8 chyba jeszcze. 2.11 wręcz
przeciwnie: na poziomie serwera usunęło maskowanie, więc gdyby dodać SID do WHO, to by był SID tego użytkownika, nie huba, który maskuje. Na poziomie serwera moze i tak, ale z tego co widze, zwykly, szary uzytkownik sprawdzajac WHO nadal widzi zamaskowane serwery. Owszem. Czy pisałem co¶ innego? Poprawiałem tylko Twój bł±d i przy okazji dałem nadzieję na zmiany. Czy te dodatkowe informacji, czyli SID i adres IP uzytkownika zostana
dodane do WHO i beda podawane rowniez przy JOIN, czy tez trzeba poczekac Na razie czekać. p. |
| Tomasz Piłat |
Posted: 6 Sty 2005 20:37:43
E tam. Asynchronicznie ładujesz SID danego servera do keszu (i potem tylko
od¶wieżasz patrz±c na &SERVERS). /who nick zwróci server do którego dana osoba jest zapięta... Dalej sobie poradzisz. :) I tyle kombinować aby dostać głupi IP, który powinien być podany jako pierwszy (adres już mogę sobie sam przetłumaczyć na nazwę) Boże, jaki znowu IP? Pisałem o SID.... Ponc EOT bo nie słuchasz. |
| Tomasz Piłat |
Posted: 6 Sty 2005 20:37:46
Ja piszę (zgodnie z tym co *Ty* pisałe¶ wcze¶niej) o banowaniu po CIDR,
którego server irc nie zna i nie ma jak Ci podać. Jeżeli widzę parena¶cie sesji które wchodz± na kanał to mogę sobie wyliczyć może nie prawdziwy CIDR ale taki który obejmuje wszystkie sesje, a chyba o to chodzi. Nie mam do Ciebie siły. Poddaję się. Nie jestem jednak w stanie wytłumaczyć Ci rzeczy oczywistych, bo za każdym razem wymy¶lisz kolejn± wyduman± banialukę. EOT. EOT. EOT. Ponc |
| Dariusz Kuliński / TaKeDa |
Posted: 6 Sty 2005 22:57:23
Ja piszę (zgodnie z tym co *Ty* pisałeś wcześniej) o banowaniu po CIDR,
którego server irc nie zna i nie ma jak Ci podać. Jeżeli widzę parenaście sesji które wchodzą na kanał to mogę sobie wyliczyć może nie prawdziwy CIDR ale taki który obejmuje wszystkie sesje, a chyba o to chodzi. Nie mam do Ciebie siły. Poddaję się. Nie jestem jednak w stanie wytłumaczyć Ci rzeczy oczywistych, bo za każdym razem wymyślisz kolejną wydumaną banialukę. Nie rozumiemy się. Jak stawiasz k-line to zależy ci aby podać dokładną maskę. Mi z kolei na tym nie zależy, mogę sobie sam wyliczyć odpowiednią maskę na podstawie tego co na kanał wejdzie, jest to dużo szybsze niż kontaktowanie się z ARIN/RIPE/APNIC aby dostać stosowne informacje. |
| Maciej Łebkowski |
Posted: 6 Sty 2005 22:57:33
Na poziomie serwera moze i tak, ale z tego co widze, zwykly, szary
uzytkownik sprawdzajac WHO nadal widzi zamaskowane serwery. No ale co to wła¶ciwie przeszkadza? Je¶li user ma I:Line gdzie¶ w *.de to pewnie ma wszędzie, więc można od razu zbanować cało¶ć |
Posted: 7 Sty 2005 09:39:22
Na poziomie serwera moze i tak, ale z tego co widze, zwykly, szary
uzytkownik sprawdzajac WHO nadal widzi zamaskowane serwery. No ale co to właściwie przeszkadza? Jeśli user ma I:Line gdzieś w *.de to pewnie ma wszędzie, więc można od razu zbanować całość Czasami są sytuacje gdzie chce się tylko jeden serwer wyciąć taką opisałem |
| Krzysztof Kowalik |
Posted: 7 Sty 2005 12:04:54
|
Posted: 7 Sty 2005 21:28:34
: Nie rozumiemy się. Jak stawiasz k-line to zależy ci aby podać dokładną
: maskę. [...] Not quite. To użytkownikom zależy, żeby Poncki podał dokładną maskę ;) Wydaje mi się, że to komu zależy na dokładnej masce (użytkownikowi czy ircopowi), głównie zależy od humoru ircopa. |
| Grabowski Krzysztof |
Posted: 8 Sty 2005 17:28:25
No ale co to wła¶ciwie przeszkadza? Je¶li user ma I:Line gdzie¶
w *.de to pewnie ma wszędzie, więc można od razu zbanować cało¶ć Jesli juz cos robic, to powinno sie to zrobic porzadnie i dac mozliwosc wykorzystania wszystkich opcji wliczajac w to takze banowanie uzytkownikow polaczonych przez konkretny serwer ;) |
| Tomasz Piłat |
Posted: 10 Sty 2005 13:05:06
: Nie rozumiemy się. Jak stawiasz k-line to zależy ci aby podać dokładn±
: maskę. [...] Not quite. To użytkownikom zależy, żeby Poncki podał dokładn± maskę ;) Wydaje mi się, że to komu zależy na dokładnej masce (użytkownikowi czy ircopowi), głównie zależy od humoru ircopa. ¬le Ci się wydaje. Je¶li kto¶ ma błędy w RIPE, to mi nie zależy, niezaleznie od humoru. Ponc |
| << . 1 . 2 . |
IRC 1997 (1287/6819)
IRC 1996 (40/70)
IRC 1998 (1616/9432)
IRC 1999 (2192/18464)
IRC 2000 (2115/16374)
IRC 2001 (1921/26742)
IRC 2002 (1440/22336)
IRC 2003 (896/13189)
IRC 2004 (537/7284)
IRC 2005 (116/2483)
IRC 2006 (86/1113)